Ягодов кейк с цедено кисело мляко

Продукти

  • за блата:
  • 2 с.л. вода
  • 2 с.л. мед
  • 60 г краве масло , разтопено
  • 1 пак. ванилия
  • 150 г обикновени бисквити
  • 50 г бадеми
  • за крема:
  • 15 г желатин на прах
  • 1 ванилия
  • 200 мл. сметана , животинска
  • 600 г ягоди
  • 400 г цедено кисело мляко
  • 120 г мед
  • 30 мл. вода

Време: 12 ч. и 40
Ниво: средно

Large yagodov keyk s tsedeno kiselo mlyako

Начин на приготвяне

  1. За блата: Смилваме добре бисквитите заедно с бадемите в кухненски робот или чопър. Добавяме разтопеното масло, меда и ванилията.  
  2. Отново разбиваме добре, до хомегенна смес. Изсипваме в тава с отлепящо се дъно, като изравняваме и пристискаме добре да се разпредели равномерно сместта.
  3. Поставяме в хладилника за около час. 
  4. За крема: Потапяме желатина във водата и оставяме да набъбне. 
  5. Смесваме ванилията се със сметаната и ги загряваме на умерен огън, докато сметаната заври. 
  6. Когато заври, отстраняваме от огъня и оставяме настрана за 1-2 минути. 
  7. След това я прецеждаме и към нея добавяме накиснатия желатин. 
  8. Разбъркваме, докато желатинът се разтопи. 
  9. Смиламе ягодите в кухнески робот или чопър. 
  10. Разбиваме цеденото мляко с меда.
  11. В купа постепенно смесваме цеденото кисело мляко, вече смлените ягоди и сметановата смес с желатина. Разбъркваме добре, до хомегенност и изсипваме върху вече изстиналия бисквитен блат.
  12. Поставяме в хладилник за 12 часа. 
  13. По желаение, преди сервиране гарнираме със сметана на спрей и пресни ягоди.