Великденски сладки
Начин на приготвяне
- Изсипваме брашното в дълбок съд и към него добавяме накъсаното на парчета твърдо масло. Разбъркваме с ръце, докато брашното поеме цялото масло.
- След това добавяме пудрата захар и от получената смес правим тесто.
- Върху равна повърхност поръсваме малко брашно и разточваме тестото.
- С помощта на формичка/и отрязваме плоски сладки с форма на яйце (зайче или по избор) и ги подреждаме в намаслена тавичка.
- Сладките печем на 180 градуса около 15-20 минути или докато не придобият златист цвят.
- Готовото захарно тесто разделяме на парченца и оцветяваме всяко с течна готварска боичка, като месим до получаване на еднороден цвят. След това внимателно го разточваме на кора с дебелина около милиметър. С помощта на същата формичка за сладки отрязваме парчета, които поставяме върху сладките, след като те се охладят.
- Върху всяка сладка поставяме различни декорации с останалото цветно захарно тесто, за да могат великденските сладки да пъстри.