Начин на приготвяне
- Маята се „събужда“ предварително, като се слага в керамична купа, добавят се топла вода, захарта, 50 г брашно. Разбърква се хубаво с ръка, слагаме на топло място и чакаме сместа да бухне.
- Пресяваме брашното, правим кладенче в средата, добавяме яйцата, като запазваме единия жълтък за намазване на погачата, киселото мляко, сол по периферията на кладенчето.
- Добавяме вече бухналата мая и още 400 мл топла вода. По време на замесването добавяме още вода, ако е необходимо. Оформяме тесто, като добавяме и брашно при замесването.
- Много е важно тестото да се замесва бавно, много търпеливо, брашното да се добавя постепенно, за да не стане тестото на бучки. Меси се поне половин час.
- Използваме топлината от печенето на агнешкото, за да втасва тестото. Оставяме го да втаса поне половин час на топло. Подготвяме дълбока тава, поне 4-5 пръста висока, и затопляме една бучка масло. След като втаса тестото, от него се оформя топка с намазняване от маслото, която се поставя в средата на тавата.
- Следва оформяне на розички покрай основната топка и така докато се запълни тавата. Всяка роза се намазнява с масло, докато се прави.
- Накрая погачата се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса още малко, докато се надигне съвсем в тавата.
- Печем първо на 100 градуса само отдолу в продължение на 10 минути. След това увеличаваме температурата до 180 градуса и печем още 40 мин и отгоре, и отдолу. Трябва хлябът да се наблюдава през цялото време, защото може да има нужда от повече или от по-малко печене.
- Когато погачата е готова, изключваме печката, но не вадим хляба веднага, оставяме го вътре още 10-15 минути, защото иначе ще спадне.
* Рецепта и снимка: Тихомир Първанов, за Kulinaria.bg
|