Цяло печено пиле с бира и розмарин

Продукти

  • 200 мл бира
  • 70 г масло
  • черен пипер
  • сол
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1 цяло пиле
  • 50 мл олио
  • 1 лимон

Начин на приготвяне

1. Измиваме пилето и го подсушаваме. Осоляваме го и поръсваме с черен пипер. Намазваме пилето с масло и подпъхваме и под кожата.

2. Слагаме целия лимон в пилето и го слагаме в тавичка. Наливаме бирата отстрани и добавяме и малко олио. Накъсваме пресния розмарин и го слагаме върху пилето.

3. Завиваме тавичката с фолио и го задушаваме около 45-50 мин. на 200 градуса. След това махаме фолиото и печем до зачервяване още около 30-40 мин. Междувременно поливаме с лъжица от соса по време на печенето.

4. Сервираме с гарнитура задушени картофи и зелена салата. По желание разрязваме лимона от пилето и изцеждаме и поливаме месото при сервиране.