Продукти
-
1
ч.л.
захар
-
1
кубче прясна
мая
-
хладка
вода
-
3
с.л.
олио
-
1,5
ч.л.
сол
-
700
г
брашно
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното и оформяме кладенче, добавяме солта, олиото.
2. Размиваме маята с малко хладка вода и захарта.
3. Добавяме маята към брашното и още хладка вода, докато поеме и се оформи като гладко меко тесто. Размесваме добре върху кухненски плот около 5-7 минути. Оформяне на топка и оставяме тестото в набрашнена купа да втаса и удвои обема си, за около 30-40 мин. Покриваме го с домакинско прозрачно фолио.
4. Премесваме още веднъж тестото, след като е готово и оформяме питка. Отделяме малко от тестото за декорация.
5. Намазваме тавичка с олио и поръсваме с брашно. Слагаме питката и декорираме по желание. Намазваме отгоре с малко олио. Печем на 180 градуса на вентилатор или на 200 градуса в обикновен режим за около 40 минути.