Продукти
-
1,5
ч.ч.
зехтин
или гроздово олио
-
1
с.л.
канела
-
1
с.л.
сода за
-
1
ч.л.
сол
-
2
ч.ч.
захар
-
3
ч.ч.
брашно
-
5
яйца
(леко разбити)
-
1
с.л.
ванилия
-
1,5
ч.ч.
орехи
-
1,5
ч.ч.
кокосов орех
сладък, настърган
-
2
ч.ч.
моркови
ситно настъргани
-
1
ч.ч.
ананас
прецеден и намачкан
-
за глазурата:
-
225
г
крема сирене
със стайна температура
-
6
с.л.
масло
обезсолено, със стайна температура
-
2,5
ч.ч.
пудра захар
-
1
ч.л.
ванилия
екстракт
-
2
с.л.
лимонов сок
|
Време: 50 мин.
Ниво: средно
|
Начин на приготвяне
- Настъргваме морковите на фино ренде. Смиламе печените орехови ядки с малко захар. В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, содата и канелата. Разбъркваме добре и добавяме сол.
- Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захарта, като разбъркваме с мискера на лека степен за около 5 минути. Добавяме зехтина и разбиваме за още 1 минута. След това добавяме сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесваме добре с лъжица.
- Разпределяме получената смес в намаслени и набрашнени тави, и печем във фурната за около 45 минути. Когато извадим сладкиша от фурната, изчакваме 10 минути, преди да отделим тортата от формата и оставяме блатовете да изстинат напълно.
- За глазурата: разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това, добавяме бавно пудрата захар и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова, добавяме ванилията и лимоновия сок.
- Нанасяме 1/3 от глазурата в средата на блата, поставяме втория блат с основата нагоре и покриваме с крема. Оставяме тортата в хладилник за 6 часа. След което, може да декорираме горната част на тортата с орехи, листа мента, по избор.
|