Продукти
- за белтъчения блат:
-
1
пак.
ванилия
-
1
ч.л.
царевично нишесте
-
1
ч.л.
оцет
, бял
-
200
г
захар
-
4
белтъка
, (на стайна температура)
- за гарниране:
-
400
г
малини
- за крема:
-
1
пак.
ванилия
-
пудра захар
на вкус
-
400
мл.
сладкарска сметана
Начин на приготвяне
- Включваме фурната на 100 градуса, за да загрее добре (горен и долен реотан).
- Застиламе кръгла тава с хартия за печене и с молив очертаваме кръг с диаметър около 22-23 см.
- Разбиваме белтъците на сняг.
- Постепенно добавяме захарта, като не спираме да разбиваме, до пълното й разтваряне.
- След това прибавяме нишестето, какаото, оцета и ванилията, и отново разбиваме добре.
- Изсипваме белтъчната смес в очертания кръг и я оформяме с лъжица, като в центъра на блата правим нещо като легло (вдлъбнатина ) за крема и ягодите.
- Поставяме в предварително загрятата на 100 градуса фурна и печем (сушим) около 1 час и 20 минути (като внимаваме да не прегорят белтъците, ако е необходимо намаляваме градусите и поставяме на по-ниска степен на решетката на фурната).
- След като белтъците са готови, изключваме фурната, отваряме леко вратичката й и оставяме блата да изстине вътре.
- Приготвяме крема, като смесим и разбъркаме добре сметаната със захарта и ванилията.
- Почистваме, измиваме и изцеждаме добре малините.
- Сглобяваме тортата като изсипем крема в оформената вдлъбнатина на изстиналия белтъчен блат, а върху крема подреждаме малините.
Съвет:
Крема може да направим и с маскарпоне, като тогава сметаната ще е 100 мл. сладкарска, а сиренето - 400 г, захар - отново на вкус.