Торта от домашен кекс

Продукти

  • 6 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно или колкото поеме
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • за глазурата:
  • 240 г сирене "филаделфия"
  • 50 г сирене "маскарпоне"
  • 160 мл. течна сметана сладкарска
  • 120 г пудра захар пресята
  • 125 г кокосови стърготини за украса + декорация по избор

Време: 70 мин.
Ниво: средно

Large torta ot domashen keks

Начин на приготвяне

  1. Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме - белтъците на сняг, а към жълтъците изсипваме захарта и разбиваме с ванилията, добавяме олиото и киселото мляко, към което сме добавили содата.
  2. Добавяме белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре.
  3. Изсипваме сместа в кексова форма и печем на 250 градуса, проверяваме с клечка за   готовност (около 35-40 минути).
  4. За глазурата: в голяма купа изсипваме сметаната и внимателно я разбиваме с пудрата захар. Постепенно добавяме двата вида сирене и разбъркваме добре - до получаването на плътна хомогенна смес. 
  5. След като кекса е поизстинал го изваждаме от формата и го намазваме обилно с глазурата.
  6. Декорираме с кокосовите стърготини и захаросани фигурки, по избор.