Торта Добуш

Продукти

  • за блата:
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 0,5 ч.л. сода
  • 3 яйца
  • 6 ч.ч. брашно
    или колкото поеме до меко тесто
  • за крема:
  • 4 яйца
  • 4 с.л. какао
    натурално
  • 125 г масло
  • 1 ванилия
  • 2 ч.ч. захар
  • 4 с.л. брашно
  • 1 л. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. За блата: смесваме всички продукти и замесваме тесто, което точим на кори по около половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичаме ги поотделно в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 10 минути на блат. Оставяме ги да изстинат.
  2. За крема: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч. захар и прясното мляко. Към сместа добавяме другата чаша захар, разбъркана с брашното. Слагаме на котлона и бъркаме докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като отстраним от котлона, добавяме маслото, ванилията и какаото. 
  3. След като блатовете са изстинали добре, ги заливаме един по един, като редуваме  блат-крем. Оставяме 24 часа да престои, за да може блатовете да попият добре крема.
  4. По желание, може да поръсим тортата с ядки по избор.