Тиквеник

Продукти

  • пудра захар за поръсване
  • 100 мл. олио
  • 100 г галета
  • 100 г орехи едросмлени
  • 100 г стафиди
  • 1 пак. ванилия
  • 1 пак. канела
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 600 г тиква
  • 1 пак. кори за баница тънки

Време: 55 мин.
Ниво: средно

Large tikvenik

Начин на приготвяне

  1. Настъргваме на ситно тиквата. За направата на едно руло взимаме 2 кори и ги намазваме с олиото равномерно, като използваме четка. Смесваме захарта с ванилията.
  2. Поръсваме настърганата тиква, като преди това я изцеждаме от сока. Поръсваме с 1 с.л. галета, 1 с.л. захар, малко стафиди, орехи и канела.
  3. Загъваме корите около 2 см. по дължина от двете страни и намазваме с четката отгоре на загънатата част. Навиваме и оформяме като руло.
  4. Нареждаме рулата в правоъгълна тавичка и намазваме отгоре с олио. Печем на 180 градуса, около 40 минути. Не е необходимо да загряваме предварително фурната.
  5. След като се изпече, оставаме да изстине, нарязваме на малки парчета и поръсваме с пудра захар през малко сито.