Тарта от домати и сирене

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 7 г риган
  • 1,5 к.ч. прясно мляко
  • 3 яйца
  • 100 г сирене
  • 2 с.л. доматена паста
    доматен концентрат
  • 7 домата
  • 80 г масло
  • 150 г брашно
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Слагаме брашното в дълбок съд, поръсваме с щипка сол. Нарязваме на дребно маслото върху брашното. С върха на пръстите си стриваме брашното с маслото, докато се получи песъчлива смес. Изливаме 30 мл. вода в сместа и с бързи движения образуваме топка тесто, което не трябва да месим. Слагаме тестото в хладилника за около час.
  2. Изваждаме тестото и го разточваме на кръг, чиято дебелина трябва да е около 3 до 5 милиметра.
  3. Навиваме кръга на набрашнена точилка и го разстиламе върху плитка тавичка. Натискаме тестото по дъното на тавичката, за да се разположи добре и "облицова" стените й. Не намасляваме тавичката, защото тестото съдържа масло.
  4. Набoждаме тестото с вилица, за да не се надига при печенето. Намазваме дъното с доматения концентрат. Разполагаме доматите, нарязани на кръгове и поръсваме с натрошеното сирене.
  5. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото и подправките.
  6. Изливаме в тавичката върху другите съставки.
  7. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 45 минути до порозовяване на тестото и стягане на яйчната смес.