Тарт "Татен"

Продукти

  • за плънката:
  • 4 ябълки
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 125 г масло
  • за тестото:
  • 0,5 ч.ч. вода ледена
  • 1 ч.ч. брашно
  • 125 г масло много студено
  • 1 с.л. захар
  • 1 щипка сол

Време: 90 мин.
Ниво: трудно

Large tart taten

Начин на приготвяне

  1. За тестото: Пресяваме брашното заедно със солта и го смесваме с нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Сместа правим на трохи, добавяме водата и много бързо замесваме тесто. Не месим много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата. (Добре е по време на месенето, да охлаждаме ръцете си в купа със студена вода или кубчета лед, след което да ги подсушим и да продължим месенето). Готовото тесто оформяме на топка, завиваме в прозрачно фолио и оставяме в хладилника, за да се охлади и стегне (за около 30-40 минути).
  2. За плънката: Обелваме, почистваме и нарязваме на по-дебели резенчета ябълките. Разтопяваме маслото и го изливаме в тавата, в която ще печем сладкиша, като обливаме добре и стените й. Подреждаме ябълките по цялото дъно, поръсваме ги със захарта и поставяме тавата в загрята фурна - да се карамелизират. Разточваме тестото на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Навиваме го на точилка и го пренасяме върху ябълките в тавата, като подгъваме краищата му на вътре. 
  3. Готовият тарт печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути (докато се зачерви). 
  4. Изваждаме и охлаждаме леко. Захлупваме тавата с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно обръщаме в чинията. 
  5. Сладкишът сервираме топъл, по желание със сладолед.