Талиатели с кюфтета

Продукти

  • 500 г кайма
    или мляно месо
  • 3 скилидки чесън
    за кюфтетата, ситно нарязан
  • 1 глава лук
    за кюфтетата, ситно нарязан
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб
    сух
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 3 стръка магданоз
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. кимион
  • 400 г талиатели
  • 1 с.л. лютеница
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. брашно
  • 5 г босилек
    пресен
  • 5 г мащерка
    прясна
  • 50 г грах
    , от консерва

Начин на приготвяне

  1. Омесваме каймата, като я смесим с яйцето, ситно нарязаните лук и чесън, трохи сух хляб и подправки. И я оставяме настрана да поеме аромата.
  2. Сваряваме спагетите и запазваме литър и половина от бульона.
  3. Накълцваме пресните подправки и ги поставяме на дъното на дълбока купа.
  4. В друга дълбока тенджера запържваме лук до златисто. Добавяме граха и чесъна, но само за минута и сипваме бульона от спагетите.
  5. Когато бульонът заври започваме да оформяме кюфтета и да ги пускаме във врящата вода. Най-лесно се оформят с намазнена лъжица за сладолед.
  6. След като кюфтетата са готови ги изваждаме от течността и ги прибавяме в купата с пресни подправки.
  7. В същият бульон добавяме доматеното пюре, (малко сода и захар) и след като кипне добавяме малко размито във вода брашно, за да се сгъсти и спиваме при кюфтетата.
  8. Сервираме спагетите поляти със соса. По желание, гарнираме с пресни подправки и топено сирене.