Свежа салата с морски водорасли и миди

Продукти

  • 15 г сусам печен, микс от черен и бял
  • 10 бр. ядки от черноморски миди
  • 20 г японски водорасли сушени
  • 150 г червена салата
  • 150 г зелена салата
  • за дресинга:
  • 0,5 портокал сока
  • 0,5 лайм сока
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 0,5 с.л. сусамово олио

Време: 20 мин.
Ниво: лесно

Large svezha salata s morski vodorasli i midi

Начин на приготвяне

  1. Накисваме водораслите във вода за около 5 минути, докато абсорбират достатъчно количество от нея и придобият плътност и свеж вид.
  2. Оставяме ги да се отцедят в кухненска цедка за около 2-3 минути.
  3. Измиваме и почистваме салатите. 
  4. Накъсваме салатите на едри парченца.
  5. Оформяме ги като канапе в подходяща чиния.
  6. Поставяме водораслите върху салатите. 
  7. В купичка разбъркваме соковете от портокал и лайм, меда, соевия сос и сосамовото олио.
  8. Заливаме салатата с готовия дресинг.
  9. Поръваме с печения сусам.
  10. Аранжираме с ядките от мидите.

Свежа салата с морски водорасли и миди по рецепта на chef Христо Пенчев от предаването "Гладни момичета".