Начин на приготвяне
- Измиваме много добре ориза (докато водата, под която тече, стане прозрачна).
- След това го заливаме със студена вода в количеството, указано на опаковката и го поставяме на котлона да заври.
- Щом на повърхността му се образуват тунелчета, намаляваме огъня и оставяме ориза за още 5-10 минути да поври, като го покриваме с капак.
- След като оризът се свари, отстраняваме капака на съда и вместо него поставяме хавлиена кърпа. Оставяме ориза да се охлади.
- През това време приготвяме соса за ориза: смесваме оризовия оцет, захарта, мирина и сола. Бъркаме ги, докато захарта се разтвори напълно.
- С получената смес заливаме ориза. Разбъркваме добре.
- Върху бамбукова рогозка разстиламе листата от водорасли нори, като ги поставяме с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце разпределяме ориза, като е важно да оставяме по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра поставяме обелените и нарязани на ситно краставица и авокадо (важно то да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия).
- След това навиваме сушито внимателно и стегнато с помощта на рогозката.
- Нарязваме с остър нож и сервираме със соев сос, уасаби и джинджифил.
|