Супа от скариди

Продукти

  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. магданоз
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 60 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 1 домат
  • 3 глави лук
  • 600 г скариди
  • 0,5 ч.л. сол

Време: 45 мин.
Ниво: средно

Large supa ot skaridi

Начин на приготвяне

  1. Почистваме живите скариди с малка четка и ги поставяме във вряща подсолена вода. Варим ги около 15 минути, след което ги оставяме да изстинат във водата. 
  2. Отваряме черупките и изваждаме месото от опашките. Главичките на скаридите смесваме с 30 гр. масло. 
  3. Нарязания на парченца лук изпържваме в останалото масло до пожълтяване, добавяме брашното и доизпържваме. Запръжката разреждаме с вода, прибавяме ситно нарязания домат, виното и задушаваме 5 минути. 
  4. Прибавяме скаридените главички, варим още малко. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и добавяме скариденото месо. 
  5. Преди поднасяне по желание поръсваме със ситно нарязан магданоз.
  6. (Супата може да приготвим и със скариди от консерва).

Съвет:

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).