Супа от коприва

Продукти

  • 540 г коприва
  • 3 връзки пресен лук
  • 2 моркова
  • 100 г ориз
  • 2 яйца
  • 500 г кисело мляко
  • 60 г масло
  • 50 мл. олио
  • 50 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Почистваме копривата и я попарваме във вода за 10 минути. 
  2. Изцеждаме я и я оставяме да се охлади. Накълцваме я на ситно.
  3. Измиваме и нарязваме на ситно пресния лук и морковите, и ги задушаваме в сгорещените масло и олио.
  4. След 5-10 минути ги заливаме с около 3 литра вряла вода и като кипне, добавяме копривата и изчистения и измит ориз.
  5. Варим още 15-20 минути и снемаме от огъня.
  6. Киселото мляко, жълтъците на яйцата и брашното разбиваме добре и към тях бавно доливаме малко от бульона от супата.
  7. Сместа прибавяме към супата и разбъркваме добре.
  8. По желание сервираме с препечено хлебче и малко сирене.