Продукти
- за плънката:
-
250
г
захар
-
2
кг.
ябълки
, изчистени (2-3кг.)
-
300
г
орехи
-
150
г
галета
-
100
г
стафиди
-
20
г
канела
-
150
г
пудинг крем
- за тестото:
-
450
мл.
вода
хладка (400-600 мл.)
-
2
яйца
-
100
мл.
олио
-
10
г
сол
-
1
кг.
брашно
Начин на приготвяне
- От изброените продукти за тестото замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топки и ги поставяме върху намазана с олио табличка, леко ги приплескваме, намазваме ги целите с олио и ги покриваме с кърпа. Оставяме топките за да отпочине тестото.
- Плънката правим като смесваме всички продукти за нея и ги разбъркваме добре.
- Върху кухненската маса или плот постиламе голямо плътно парче плат (покривка или чаршаф). Ръсим го с брашно. Слагаме отпочиналото тесто и го приплескваме с дебела точилка на ръка, след което го разтегляме върху юмруци до тънка кора за баница с големината на парчето плат. Откъсваме дебелите краища, а ако има някъде по-дебело във вътрешната част на кората, го доизтъняваме, като бъркаме под кората и ръката е с дланта надолу.
- Ръсим кората с четка, потопена в разтопено масло, ръсим с галета, плънката слагаме на фитил в единия край на кората (примерни размери на плънката – широчина 5-7 см. и дебелина 3 см.). Дължината на един фитил е с размера на тавата (даже е желателно да е малко по-къс), върху която ще го печем. Тестото навиваме около фитила с помощта на парчето плат, фитилите подреждаме върху намазана с олио тава. Дооформяме ги, мажем ги с разтопеното масло и ги печем на 250-300 градуса в предварително загрята фурна, до златиста коричка (около 45-50 минути).
- Вадим от фурната и намазваме с разтопено масло.
Съвет: За по-"ефектен" външен вид, след като изстине паят, може да го желираме с топло желе и да го поръсим със смлени орехи.