Продукти
-
черен пипер
-
риган
-
пармезан
на блокче
-
3
скилидки
чесън
-
сол
-
зехтин
-
0,5
пакет
спагети
-
300
г
бейби октоподчета
-
400
г
скариди
пресни (небланширани)
-
1
домат
голям, обелен
-
100
мл
бяло вино
Начин на приготвяне
- Почистваме октоподчетата и измиваме скаридите. В дълбок тиган запържваме леко смачканите скилидки чесън, риган и черен пипер (скилидките смачкваме с широката страна на ножа).
- Добавяме скаридите и нарязаните октоподчета, и наливаме бялото вино. Задушаваме така около 10 минути на слаб огън и добавяме нарязания на кубчета обелен домат.
- Завираме вода в голяма тенджера и добавяме 1 ч.л. сол. Изсипваме половин пакет спагети (за предпочитане номер 5) и варим около 8 минути, за да станат *ал денте.
- С лъжица за спагети ги изцеждаме от водата и ги слагаме в тигана, в соса. Разбъркваме добре. Сервираме отгоре с настърган на люспи пармезан.
Съвет:
Спагетите със скариди и бейби октоподчета са подходящи да консумираме с охладено бяло вино.
* ал денте (al dente) - италианска фраза, отнасяща се към паста или друга храна, която се готви до тогава, до когато оказва лека съпротива при сдъвкване, но не е мека или преварена.