- Загряваме фурната до 190 градуса.
- Разрязваме смокините почти наполовина отгоре надолу, но в долната си част трябва да останат цели. Нарязваме двата вида сирене на 8 парчета и ги поставяме в смокините. Върху всяко парче шунка поставяме по една напълнена смокиня. Краищата на шунката увиваме около плода, а горната част на смокинята остава открита. Нареждаме ги в тава за печене.
- Намазваме смокините с малко зехтин и ги поръсваме с няколко капки оцет.
- Запичаме ги за около 8-10 минути, докато шунката стане хрупкава, а сиренето се разтопи.
- Преди сервиране ги заливаме със соса от тавичката. Поръсваме ги с черен пипер и ги гарнираме с листа мента.
Съдържание в 100 гр. Пражка шунка „Тандем”:
Енергийност: 99 ккал
Белтъчини: 17 гр.
Въглехидрати: 1 гр.
Мазнини: до 3 гр.
Още здравословни и вкусни рецепти открийте на www.tandem.bg/recipes
"Истински гурме деликатес, съдържащ букет от полезни за сърдечното здраве съставки. Смокините
са бедни на мазнини и натрий, богати на целулоза, калий и манган, нетлъстата шунка – източник на
пълноценен белтък, а синьото сирене - на калций. В съчетание създават една вкусна и здравословна
композиция".
~ Коментар от доц. д-р Людмила Иванова, Доцент по Хранене и Диететика, консултант на "Тандем" по здравословно хранене