Сметанов сладолед с малини

Продукти

  • 1 пак. ванилия
  • 120 г захар
  • 5 жълтъка
  • 450 мл. сметана
    с висока масленост (колкото по-висока е маслеността, толкова по-добре)
  • 150 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. Поставяме млякото и сметаната в тенджера (в съотношение 1:3), но без да заври (90 градуса). Бъркаме непрекъснато, прибавяме ванилията. 
  2. В друг съд разбиваме жълтъците и захарта, до гъст "сняг" и докато сместа увеличи обема си два пъти. 
  3. Към млякото и сметаната (загряти до около 90-95 градуса, без да допускаме да заври) добавяме разбитите жълтъци - това задължително трябва да се случи на слаб огън в продължение на 10-15 минути, бъркайки, докато консистенцията се сгъсти. 
  4. След това охлаждаме сместа, разбърквайки и прибираме във фризера. 
  5. Преди да поднесем гарнираме с малини.