Сладолед от тиква с канела

Продукти

  • щипка смляно индийско орехче
  • 3 гр канела
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 180 гр пюре от тиква
  • 95 гр захар
  • 250 мл сметана
  • 375 мл пълномаслено мляко
  • щипка сол
  • 5 жълтъка
  • 60 гр кафява захар
  • 1 пак ванилия
  • 2 ч.л. ром

Време: 40 мин.
Ниво: лесно

Large sladoled ot tikva

Начин на приготвяне

1. Затопляме млякото, захарта и щипка сол в тенждерка. Разбъркваме жълтъците в отделна купа.

2. Разбъркваме с телена бъркалка около половината от топлото мляко в жълтъците, като се бъркаме непрекъснато.

3. Изсипваме затоплените жълтъците обратно в тенджерата и варим на слаб огън, като разбъркваме непрекъснато, за да не загори. Ако имате термометър, температурата на сместта не трябва да надвишава 71º-76ºC.

4. Когато сместта се сгъсти, добавяме сметаната, сваляме от огъня и прецеждаме през цедка и слагаме сместта на ледена баня, за да се охлади. Разбъркваме с блендер пюрето от тиквата, кафявата захар, ванилията, канелата, джинджифила, индийското орехче и рома.

5. Слагаме във фризера да се замрази, като сместта се разбърква често, преди да стегне. Препоръчително е да използвате машина за сладолед.