Сладко от праскови

Продукти

  • 2 ч.ч. вода
  • 1 кг. праскови
  • 1 кг. захар

Начин на приготвяне

  1. Добре е да изберем зрели, здрави и твърди плодове.
  2. Разцепваме ги по браздата на две половинки, отделяме костилката и почистваме от назъбената червено оцветена част. 
  3. Потапяме плодовете във вряла вода, охлаждаме ги и ги обелваме. 
  4. Нарязваме половинките на резенчета или кубчета. Измиваме ги със студена вода. 
  5. Приготвяме захарен сироп като смесим водата и захарта, поставяме плодовете в него и варим отначало на тих огън, след това на силен. 
  6. Варенето продължава докато сиропа се сгъсти до желаната гъстота.
  7. 2-3 мин. преди да свалим от огъня добавяме лимонтозуто.