Сладко от кестени

Продукти

  • 0,5 литър вода
  • 1 лимон
    сок
  • 1 пръчка канела
  • 1 кг захар
  • 1 кг кестени

Начин на приготвяне

  1. Запарваме кестените като ги варим 10 минути. Веднага ги изплакваме със студена вода 3 пъти.
  2. С остър нож правим кръстче отгоре и ги обелваме внимателно.
  3. Слагаме ги отново в чиста, топла вода и ги варим за още 10 минути, докато омекнат малко.
  4. Изплакваме ги със студена вода и ги почистваме от мъхчето.
  5. В тенджера поставяме водата, захарта и канелата, и ги сваряваме за 10 минути. Пускаме вътре кестените и продължаваме варенето за още около 15 минути.
  6. Сваляме от огъня и оставяме сладкото за 24 часа.
  7. На следващия ден слагаме сладкото на бавен огън, и го сваляме веднага след като заври.
  8. Оставяме сладкото да изстине напълно и повтаряме същата процедура 3 пъти.
  9. Изваждаме пръчката канела и изсипваме сладкото в стерилизирани буркани.