Сладки "Лебкухен"

Продукти

  • 1 лимон
  • 85 г масло
  • 200 г мед
  • 0,5 ч.л. сода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. какао
  • 1 с.л. канела
  • 2 с.л. джинджифил на прах
  • 85 г бадеми смлени
  • 250 г брашно
  • за глазурата:
  • 1 белтък
  • 100 г пудра захар

Време: 30 мин.
Ниво: средно

Large sladki lebkuhen

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното и смесваме сухите съставки в една купа. Разтапяме маслото и меда на слаб огън и ги добавяме в сместа, заедно с настърганата кора на лимона.
  2. Омесваме с ръце тестото добре и го разстиламе на една кора с дебелина около 3 мм. С формички изрязваме сладките с малко разстояние, за да имат възможност да увеличат обема си и ги подреждаме на хартия за печене.
  3. Печем в загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути. Изваждаме ги и оставяме да се охладят.
  4. Разбиваме един белтък на сняг, добавяме няколко капки изцеден лимон и пудра захар, и намазваме с четка сладките. Оставяме ги да изсъхнат.

Съвет: Можем да използваме всякакви формички за сладки, но най-популярни за тази рецепта са сърцата и звездите. Можем да използваме сладките и за украса на Коледната елха, като пробием дупка и завържем с червена панделка. По желание можем да приготвим и глазура от разтопен черен шоколад с масло.