Сладки френски макарони с шоколад

Продукти

  • за крема:
  • 30 мл. ликьор
    "Бейлис"
  • 160 мл. сметана
    - сладка
  • 120 г шоколад
    (млечен или черен)
  • за сладките:
  • 50 г захар
  • 70 г белтъци
    - (престояли поне 2 дни в хладилник)
  • 25 г какао
  • 60 г бадеми
    , фино смлени (бадемово брашно)
  • 120 г пудра захар

Начин на приготвяне

  1. За сладките: Пресяваме три пъти бадемите, какаото и пудрата захар.
  2. Разбиваме белтъците първоначално на ниска степен докато се образува пяна. След това увеличаваме степента и постепенно се прибавяме захарта. Разбиваме до „меки върхове“. Към тях прибавяме на 3 пъти бадемовата смес. Разбъркваме внимателно със шпатула. Сместа пълним в пош и шприцоваме "макарони" с диаметър около 4 см. Потупваме тавата отдолу и ги оставяме за около 40 минути на стайна температура, за да хванат коричка. Печем ги в предварително загрята фурна, на 160 градуса за около 10-12 минути.
  3. За крема: Загряваме и кипваме сметаната и бейлиса.
  4. Веднага след това ги слагаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за около час, след което разбиваме внимателно с миксер, до пухкав крем.
  5. Върху една "черупка" макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга "черупка".
  6. Оставяме да престоят няколко часа и сервираме.