Шоколадов мус в портокал

Продукти

  • 100 г шоколад натурален
  • 2 с.л. какао
  • 3 с.л. захар
  • 2 жълтъка
  • 4 с.л. еспресо
  • 0,5 ч.ч. сметана млечна, неподсладена - за разбиване

Време: 25 мин.
Ниво: лесно

Large shokoladov mus v portokal

Начин на приготвяне

  1. Разбъркваме с тел жълтъците, захарта, какаото и кафето и ги поставяме върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркаме непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. 
  2. Добавяме начупения на парченца шоколад и разбъркваме до разстопяването му, като внимаваме да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. 
  3. Оставяме да се охлади. Добре охладената сметана разбиваме на пухкав крем и внимателно я смесваме и разбъркваме с шоколадовата основа. 
  4. През това време разрязваме портокалите на две и ги издълбаваме.
  5. Изсипваме мусът в издълбаните портокали и го оставяме на студено в хладилника да стегне. 
  6. По желание, преди сервиране може да гарнираме с малко настърган шоколад и листенце мента.