Продукти
-
200
г
брашно
-
0,5
ч.л.
бакпулвер
-
0,5
ч.л.
сода
-
1
ванилия
-
5
яйца
-
180
г
захар
-
150
г
масло
-
50
мл
прясно мляко
-
4
с.л.
какао
-
200
г
черен шоколад
-
щипка
сол
- за глазурата:
-
140
г
карамел
Начин на приготвяне
- Черният шоколад и маслото разтапяме заедно на водна баня и оставяме да се охлади.
- Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
- Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
- Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая слагаме маслото и шоколада.
- Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
- Печем кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност - около 45 минути).
- След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с карамела.