Продукти
-
100
гр.
сушени вишни
-
1
ч.л.
ванилия
-
1
пак.
бакпулвер
-
1
к.ч.
какао
-
1
ч.ч.
брашно
-
0,5
ч.ч.
прясно мляко
-
1
пак.
краве масло
плюс една бучка за ганаша
-
200
гр.
натурален шоколад
-
0,5
ч.ч.
извара
-
1,5
ч.ч.
захар
-
2
бр.
яйца
-
100
мл.
сметана
течна
Начин на приготвяне
- На водна баня разтопяваме 100 гр. от шоколада и кравето масло. Добавяме прясното мляко и какаото. Разбъркваме добре.
- В купа, разбиваме с миксер изварата до гладка смес. Добавяме към нея двете яйца и захарта. Разбиваме добре. Към тази смес, при непрекъснато бъркане, добавяме шоколадовата смес. След това добавяме ванилията, брашното и бакпулвера. Накрая прибавяме и около 50 гр. от сушените вишни, разбъркваме добре и изсипваме в тавичка, дъното на която е покрита с хартия за печене. (тавичката е с размери 28 см. на 18 см.)
- Печем в предварително загрята фурна. Когато проверяваме дали е изпечен брауниса, по дървената клечка трябва да има "трохички".
- За ганаша: загряваме сметаната, но внимаваме да не заври. Прибавяме останалите 100 гр. от натуралния шоколад, начупен и кравето масло. Бъркаме докато сместа стане еднородна и леко се сгъсти.
- Заливаме студения браунис с охладения ганаш, и пожелание поръсваме със около 50 гр. сушени вишни.
- Режем на малки пастички.
- Ако искаме да стане по "шоколадов" брауниз, правим двойна доза от ганаша. Тогава, докато е леко топъл, заливаме брауниза с половината ганаш. Когато изстине (но преди да се втвърди) изсипваме останалия ганаш и заглаждаме. По желание поръсваме отгоре с консервирани вишни.
- (Може първо да нарежем на пастички и тогава да залеем с ганаша).