Продукти
-
сол
-
черен пипер
-
1
лимон
-
250
г
гъби
-
2
моркова
-
4
глави
лук
-
1
ч.ч.
орехи
счукани
-
1
ч.ч.
ориз
-
1
шаран
около 1,5-2 кг.
-
1
ч.ч.
олио
-
магданоз
-
лимонов сок
Начин на приготвяне
- Измиваме и почистваме шарана. Отвън и отвътре го намазваме с лимоновия сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час.
- През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибавяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
- След като оризът леко омекне, снемаме тенджерата от котлона, прибавяме орехите и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине.
- След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
- Печем го в намаслена тава, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехи. Върху тях нареждаме тънки резенчета лимон, добавяме малко вода и печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 50 минути.