Продукти
- За лещата:
-
1
морков
-
0,5
глава
целина
-
1
глава
лук
-
200
гр.
леща
сварена
- За салатата:
-
1
стрък
кервиз
(стъблото)
-
2
с. л.
олио
-
3
стръка
зелен лук
-
2
моркова
млади
-
1
маруля
- За соса:
-
2
скилидки
чесън
-
магданоз
-
сол
на вкус
-
3
с.л.
олио
-
2
с.л.
винен оцет
стар
-
черен пипер
на вкус
Начин на приготвяне
- Слагаме да се задушат в две лъжици олио младите морковчета, нарязани на кубчета, зеления лук и стъблото кервиз, нарязани на ситно.
- Смесваме ги със сварената леща.
- Приготвяме сос от начуканите чесън и магданоз, в които с постоянно бъркане вливаме на фина струйка олиото. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме оцета.
- Разполагаме листата на марулята в чинии да оформят легло, върху което поставяме 2-3 лъжици от лещата със зеленчуците. По желание може да полеем със соса или да га сервираме отделно.
- Салатата сервираме леко охладена, по желание с пилешки или свински пържоли.