Салата с леща

Продукти

  • За лещата:
  • 1 морков
  • 0,5 глава целина
  • 1 глава лук
  • 200 гр. леща
    сварена
  • За салатата:
  • 1 стрък кервиз
    (стъблото)
  • 2 с. л. олио
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 моркова
    млади
  • 1 маруля
  • За соса:
  • 2 скилидки чесън
  • магданоз
  • сол
    на вкус
  • 3 с.л. олио
  • 2 с.л. винен оцет
    стар
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Слагаме да се задушат в две лъжици олио младите морковчета, нарязани на кубчета, зеления лук и стъблото кервиз, нарязани на ситно.
  2. Смесваме ги със сварената леща.
  3. Приготвяме сос от начуканите чесън и магданоз, в които с постоянно бъркане вливаме на фина струйка олиото. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме оцета.
  4. Разполагаме листата на марулята в чинии да оформят легло, върху което поставяме 2-3 лъжици от лещата със зеленчуците. По желание може да полеем със соса или да га сервираме отделно.
  5. Салатата сервираме леко охладена, по желание с пилешки или свински пържоли.