Ризото с тиква в тиква

Продукти

  • 500 г тиква и допълнително една цяла, почистена (издълбана) за напълване
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 150 г ориз
  • 100 мл бяло вино
  • 500 мл бульон
  • 1 дафинов лист
  • 50 сирене
  • 75 г масло
  • 1 стрък магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Време: 80 мин.
Ниво: лесно

Large rizoto s tikva v tikva

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука и чесъна.
  2. Почистваме 500-те грама тиква. Меката й част нарязваме на малки кубчета.
  3. В дълбок тиган загряваме зехтина и запържваме за около 3 минути лука и чесъна.
  4. Добавяме тиквата и ориза. Задушаваме за около пет минути.
  5. Изсипваме виното и бъркаме добре, докато не се изпари.
  6. Овкусяваме със сол и черен пипер.
  7. Изсипваме половината от горещия бульон. Добавяме нарязания на ситно дафинов лист.
  8. Добавяме останалия бульон и поставяме ризотото в тиквата. 
  9. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 45-55 минути. 
  10. По желание, преди сервиране гарнираме с малко пармезан.