Продукти
-
100
г
ориз “арборио”
-
1
глава
лук
-
1
скилидка
чесън
-
50
г
пармезан
-
60
г
масло
-
1
с.л.
зехтин
-
100
мл
бяло вино
-
300
мл
бульон
, телешки
-
1
щипка
шафран
-
сол
на вкус
- за гарниране:
-
2
глави
червен лук
Начин на приготвяне
- Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина и 20 г от маслото. Когато омекнат се добавя неизмитият ориз и се разбърква.
- Деглазира се с виното и се оставя да изври. Постепенно се налива горещия телешки бульон. Бърка се до омекване на ориза.
- Шафранът се разтваря в малко от бульона и се оставя да се оцвети.
- Когато оризът е готов се дърпа от котлона, добавя се шафрана, връща се на огъня за секунди, колкото да се абсорбира течността, отново се сваля от огъня и тогава се добавя останалото масло. Посолява се и се настъргва пармезана. Бърка се до разтопяването му. Изсипва се в малки купички.
- За гарниране: червения лук се обелва, измива и нарязва. Запича се с малко масло и сол на вкус, и се поставя върху ориза.