Ризото с песто и босилек

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 20 г пармезан
  • 75 г масло
  • 20 г босилек
    , пресен
  • 100 мл бяло вино
  • 500 мл бульон
    с вкус по избор
  • 150 г ориз
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 50 г песто

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука и чесъна.
  2. В дълбок тиган загряваме зехтина и запържваме за около 3 минути лука и чесъна.
  3. Добавяме ориза и задушаваме за около пет минути.
  4. Изсипваме виното и бъркаме добре, докато не се изпари.
  5. Овкусяваме със сол. 
  6. Изсипваме половината от горещия бульон. 
  7. Оставяме ризотото на среден огън под капак, за около 15-20 минути, като през 1-2 минути изсипваме останалата част от бульона и разбъркваме.
  8. Преди сервиране добавяме пестото и босилека, и поръсваме с нарязания пармезан.