Продукти
-
1
чаена чаша
ориз за ризото
-
3
чаени чаши
зеленчуков бульон
-
50
мл
бяло вино
-
1
глава
лук
-
6
с.л.
зехтин
-
3
скилидки
чесън
-
черен пипер
-
сол
-
магданоз
-
щипка
чили
-
50
г
краве масло
-
20
скариди
-
600
г
миди (черни миди и вонголе)
Начин на приготвяне
1. Измиваме добре мидите и изчистваме скаридите като ги обелваме. Запазваме главите.
2. В тиган слагаме 3 супени лъжици зехтин, нарязан на ситно лук и леко запържваме за 2 минути. Добавяме нарязания на ситно чесън и щипка чили и малко сол. Наливаме виното и оставяме да се изпари леко. Добавяме нарязани на кръгчета 10 скариди и мидите. Слагаме капак да се задушат за около 5-6 минути и сваляме от котлона.
3. Изсипваме тигана в купа и покриваме с капак. Слагаме в тигана 3 супени лъжици зехтин. Добавяме ориза, главите на скаридите, малко бяло вино и започваме да запържваме ориза докато стане стъклен.
4. Добавяме горещия бульон и оставяме 20 минути да поеме течността, опитваме и добавяме сол, ако е необходимо. След като е готов, махаме главите на скаридите, добавяме маслото и разбъркваме, за да добие кремообразна консистенция.
5. Може да отстраним предварително черупките на мидите, като оставим само няколко за декорация, добавяме скаридите и мидите към ориза.
6. В отделен тиган слагаме сол на дъното и запичаме за 1-2 минути останалите 10 скариди и ги използваме за декорация при сервиране.
7. Сервираме ястието топло и го поръсваме с едро нарязан магданоз. Сервираме с бяло вино.