Ризото с миди и скариди

Продукти

Начин на приготвяне

1. Измиваме добре мидите и изчистваме скаридите като ги обелваме. Запазваме главите.

2. В тиган слагаме 3 супени лъжици зехтин, нарязан на ситно лук и леко запържваме за 2 минути. Добавяме нарязания на ситно чесън и щипка чили и малко сол. Наливаме виното и оставяме да се изпари леко. Добавяме нарязани на кръгчета 10 скариди и мидите. Слагаме капак да се задушат за около 5-6 минути и сваляме от котлона.

3. Изсипваме тигана в купа и покриваме с капак. Слагаме в тигана 3 супени лъжици зехтин. Добавяме ориза, главите на скаридите, малко бяло вино и започваме да запържваме ориза докато стане стъклен.

4. Добавяме горещия бульон и оставяме 20 минути да поеме течността, опитваме и добавяме сол, ако е необходимо. След като е готов, махаме главите на скаридите, добавяме маслото и разбъркваме, за да добие кремообразна консистенция.

5. Може да отстраним предварително черупките на мидите, като оставим само няколко за декорация, добавяме скаридите и мидите към ориза.

6. В отделен тиган слагаме сол на дъното и запичаме за 1-2 минути останалите 10 скариди и ги използваме за декорация при сервиране.

7. Сервираме ястието топло и го поръсваме с едро нарязан магданоз. Сервираме с бяло вино.