Пудинг от сушени сини сливи и сушени кайсии

Продукти

  • 2,5 ч.л. лимонов сок
  • 250 г малини
    (за соса)
  • 2 с.л. ром
  • 1 пак. ванилова захар
  • 450 мл. прясно мляко
    обезмаслено
  • 200 г кайсии
    сушени
  • 200 г сливи
    сушени, без костилките
  • 6 с.л. захар
  • 15 г масло
  • 4 яйца
  • 6 филии козунак
    стар
  • 1 портокал
    настъргана кора

Начин на приготвяне

  1. Слагаме нарязаните на кубчета сливи и кайсии да се накиснат в рома.
  2. Махаме кората на козунака и го нарязваме на парченца. Разбиваме яйцата на омлет. В дълбока купа смесваме парчетата козунак, разбитите яйца, млякото, 3 с.л. захар, ваниловата захар и накиснатите плодове с рома. Смесваме добре с бъркане.
  3. Сместа печем на водна баня (като крем карамел) в малка тавичка, в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме дали се е изпекъл с нож (около 45-50 минути), който трябва да излезе чист, при пробождане на пудинга.
  4. Докато пудингът се пече, приготвяме соса от малини, като смелим малините с миксер и добавим към тях сока от лимона и останалите 3 с.л. захар. Прецеждаме и оставяме в хладилника да се изстуди.
  5. Сервираме пудинга студен, полят със соса от малини.