Продукти
- за плънката:
-
4
яйца
-
500
г
праскови
(може и от компот)
-
200
г
заквасена сметана
-
300
мл.
прясно мляко
-
3
с.л.
захар
- за тестото:
-
1
щипка
сол
-
1
пак.
ванилия
-
300
г
масло
-
4
с.л.
захар
-
500
г
брашно
Начин на приготвяне
- Пресяваме брашното в дълбока купа и го смесваме със сухите продукти. Добавяме леко разтопеното масло.
- След като омесим тестото, го увиваме във стреч фолио и го слагаме в хладилиника за около 45 минути.
- Разстиламе тестото във форма за пай и го печем на 180 градуса, около 20 минути.
- Разбиваме яйцата, сметаната, млякото и захарта на водна баня, около 10 минути - докато започне да се сгъстява. По желание, може да добавим нарязани на дребно обелени праскови.
- Изсипваме плънка върху изстиналото тесто и украсяваме с обелените и нарязан праскови.
- Печем около 25-30 минути.
Съвет:
При сервиране, може да гарнираме с топка сладолед.