Продукти
-
7
г
суха мая
-
1
жълтък
-
200
мл
вода
-
1
ч.л.
захар
-
1
ч.л.
сол
-
500
г
бяло брашно
-
100
г
масло
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него маята, солта и захарта. Започваме да наливаме водата и да бъркаме, след това наливаме и разтопеното масло.
2. Месим тестото докато получим хомогенна смес. Тестото трябва да бъде меко.
3. Слагаме го в дълбока купа и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса, докато не удвои обема си.
4. След като втаса, разделяме тестото на топки, всяка по 100 г. Омесваме ги добре и нареждаме в тавичка, върху хартия за печене. Намазваме ги отгоре с разтопено масло. Оставяме ги да втасат още 15-20 минути.
5. След като втасат, намазваме с разбит жълтък и по желание поръсваме със сусам или други семена.
6. Печем на 180 градуса около 30 минути или до златисто. Изваждаме ги от фурната и покриваме с чиста кърпа.