Продукти
-
паричка
-
2
г
сол
-
вода
хладка
-
15
г
мая
-
40
мл.
олио
растително
-
10
г
захар
-
0,5
ч.л.
сода
-
1
кг.
брашно
Начин на приготвяне
- Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва
- Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая.
- Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото.
- В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката.
- Слагаме паричката и я оформяме.
- С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката.
- Оставяме я да втасва на топло около 40 минути.
- Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.