- Леко нагряваме тиган с маслото и зехтина за пилето.
- Подсушаваме добре пилето с кухненска хартия и го овкусяваме със сол и прясно смлян черен пипер.
- Слагаме пилето върху леко сгорещения тиган с маслото от страната на кожата.
- Готвим на умерена температура, заливайки го с мазнината - около 5 минути на страна (общо около 10 минути за двете страни - в зависимост от дебелината му).
- За ориза: Нарязваме лука на много ситно. След това го слагаме в загрят със зехтина тиган.
- Добавяме черния ориз. Задушаваме за около 2 минути.
- Добавяме бялото вино. След като изври започваме да сипваме пилешкия бульон на 3-4 пъти, като всеки път чакаме да изври преди да добавим ново количество.
- Овкусяваме със сол. Дърпаме настрани от огъня.
- Слагаме рендосаният пармезан. Добавяме маслото и ситно нарязаният лук. Разбъркваме леко.
- За соса: Слагаме виното и бульона да заврат.
- Изстискваме лимона в сместа.
- Добавяме лимоновата трева и джинджъра.
- За около минута пускаме връхчетата аспержи да се бланшират леко, така, че да останат хрупкави.
- След като течността се редуцира до половината я прецеждаме и добавяме шафрана. Оставяме около 5 минути да си пусне аромата.
- Овкусяваме със сол на вкус. Добавяме внимателно и разбърквайки леко сметаната.
- Връщаме на котлона да се сгъсти, като отново разбъркваме внимателно.
Съвет:
Сосът може да направим и само със сметана и шафран, като леко загреем сметаната и в нея разбъркаме шафрана.
Ястието е подходящо да консумираме с хубаво бяло вино.
* Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“.