Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос

Продукти

  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • 10 г зехтин
  • 20 г масло
  • 1 бр. пилешко филе с кожа (около 220 г)
  • за ориза:
  • 50 мл. бяло вино
  • 60 г черен ориз
  • 200 мл. бульон пилешки
  • 20 г масло
  • 10 г зехтин
  • 10 г лук
  • 20 г пармезан
  • сол на вкус
  • за соса:
  • 1 щипка шафран
  • 0,5 зелен лимон
  • 0,5 стрък лимонова трева
  • 10 г джинджър
  • 50 мл. течна сметана "President"
  • 50 мл. бяло вино
  • 50 мл. бульон пилешки
  • сол на вкус
  • 4 аспержи връхчетата

Време: 50 мин.
Ниво: професионално

Large pileshko file s asperzhi cheren oriz i shafranov sos

Начин на приготвяне

  1. Леко нагряваме тиган с маслото и зехтина за пилето.
  2. Подсушаваме добре пилето с кухненска хартия и го овкусяваме със сол  и прясно смлян черен пипер.
  3. Слагаме пилето върху леко сгорещения тиган с маслото от страната на кожата.
  4. Готвим на умерена температура, заливайки го с мазнината - около 5 минути на страна (общо около 10 минути за двете страни - в зависимост от дебелината му).
  5. За ориза: Нарязваме лука на много ситно. След това го слагаме в загрят със зехтина тиган.
  6. Добавяме черния ориз. Задушаваме за около 2 минути.
  7. Добавяме бялото вино. След като изври започваме да сипваме пилешкия бульон на 3-4 пъти, като всеки път чакаме да изври преди да добавим ново количество.
  8. Овкусяваме със сол. Дърпаме настрани от огъня. 
  9. Слагаме рендосаният пармезан. Добавяме маслото и ситно нарязаният лук. Разбъркваме леко.
  10. За соса: Слагаме виното и бульона да заврат.
  11. Изстискваме лимона в сместа.
  12. Добавяме лимоновата трева и джинджъра.
  13. За около минута пускаме връхчетата аспержи да се бланшират леко, така, че да останат хрупкави.
  14. След като течността се редуцира до половината я прецеждаме и добавяме шафрана. Оставяме около 5 минути да си пусне аромата.
  15. Овкусяваме със сол на вкус. Добавяме внимателно и разбърквайки леко сметаната.
  16. Връщаме на котлона да се сгъсти, като отново разбъркваме внимателно.

Съвет:

Сосът може да направим и само със сметана и шафран, като леко загреем сметаната и в нея разбъркаме шафрана.

Ястието е подходящо да консумираме с хубаво бяло вино.

* Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“.