Пилешка супа по гръцки

Продукти

  • За соса:
  • 1 лимон
    изцеден на сок
  • 2 яйца
  • 220 мл бульон
    , зеленчуков
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • магданоз
    за поръсване
  • За супата:
  • 1 морков
  • 2 стръка целина
  • 1 глава лук
  • 1 пиле
    около 1 кг
  • 100 г ориз
  • 0,5 ч.л. риган
  • 3 с.л. зехтин
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Пилето се поставя в подходяща тенджера и се залива с 3 литра вряла вода. След като водата отново заври се оставя да къкри около 2 часа, или докато месото се отдели от костите. Когато е готово, пилето се изважда, а бульонът се прецежда и се слага отново да заври. Към него се добавят оризът, ситно нарязаните морков, лук и целина, ригана, зехтина, черен пипер и сол на вкус. Оставя се да ври на слаб огън около 20 минути. През това време месото на пилето се отделя и нарязва. Приготвя се яйчно-лимоновия сос и се добавя постепенно, смесвайки го първо в отделен съд с горещия бульон, така че да не се пресече. Пилешкото месо се добавя обратно към супата. 
  2. За соса: Яйцата и лимонът се разбиват заедно. Към тях се добавя постепенно врящият бульон, като се бърка постоянно. След това се слага отново да се нагрява, но не се оставя да заври, леко се разбърква, докато започне да се сгъстява. 
  3. Преди да се серира супата, се поръсва с магданоз.