Пене с пресен лук, скариди и каперси

Продукти

  • 150 мл бульон с вкус по избор
  • 2 чушки
  • 100 мл бяло вино
  • 0,5 връзка пресен лук
  • 10 г каперси
  • 1 домат
  • риган
  • черен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • зехтин
  • сол
  • 0,5 пакет пене
  • 400 г скариди пресни (небланширани)

Време: 20 мин.
Ниво: лесно

Large pene s presen luk skaridi i kapersi

Начин на приготвяне

  1. Измиваме добре скаридите. 
  2. В дълбок тиган запържваме леко смачканите скилидки чесън, нарязаните чушки, риган и черен пипер (скилидките смачкваме с широката страна на ножа).
  3. Добавяме скаридите и наливаме бялото вино. Задушаваме така, около 10 минути на слаб огън и добавяме нарязания на кубчета домат.
  4. Завираме бульона, заедно с малко вода в голяма тенджера и добавяме 1 ч.л. сол. Изсипваме пенето. Варим около 8 минути, за да станат *ал денте.
  5. Изцеждаме пенето от водата и го слагаме в тигана, в соса. Разбъркваме добре.
  6. Почистваме и нарязваме лука, и го добавяме към пастата, заедно с каперсите. Разбъркваме добре.
  7. Добавяме каперсите и нарязаният лук, и сервираме.
  8. По желание, може да гарнираме с малко пресен магданоз.
  9. * ал денте (al dente) - италианска фраза, отнасяща се към паста или друга храна, която се готви до тогава, до когато оказва лека съпротива при сдъвкване, но не е мека или преварена.