Продукти
-
1
ч.л. изсушен
розмарин
-
1
с.л. ситно нарязан
чесън
-
1
чаша ситно нарязан
лук
-
2
ч.л.
сол
-
2
с.л.
безсолно масло
-
3
ч.ч.
сушени ябълки
-
1
чаша
сушени манатарки
-
1 чаша сайдер
-
1/2 чаша пилешки бульон
-
2 с.л. екстра чист зехтин
-
3 супени лъжици безсолно масло, разделени
-
4 средни ябълки нарязани на половинки
-
100
г тънко нарязано
прошуто
-
5
стръка
розмарин
-
1
ч.л. прясно смлян
черен пипер
-
1
ч.л.
сол
-
1
ч.л. прясно смлян
черен пипер
-
2
с.л.
ракия
-
1
кг
свинско филе
-
1
ч.л. изсушена
мащерка
Начин на приготвяне
1. Поставяме сушените гъби и сушените ябълки в отделни купички. Добавяме 1 чаша вряла вода във всяка купа. Накисваме около 30 минути.
2. Разтапяме маслото в голям тиган на умерена температура, добавяме лука като разбъркваме често, около 8 минути. Добавяме гъбите и ябълките като периодично разбъркваме, около 5 минути.
3. Добавяме чесън, мащерка, розмарин и готвим около една минута. Добавяме ракия и варим, докато течността се абсорбира, около 1 минута. Добавяме солта и черния пипер.
4. Измиваме и подсушаваме синското филе. Разрязваме го по дължина, за да добие форма като пеперуда, поставяме прозрачно фолио и начукваме леко с чук за месо.
5. Подправяме месото с 1 чаена лъжичка сол и 1/2 чаена лъжичка. пипер. Увиваме свинското в стегнат цилиндър. Увиваме един слой от прошутото около месото. Увиваме стегнато с кухненски канап като мрежа. Покриваме и слагаме в хладилника за 30 мин. Изваждаме и оставяме на стайна температура.
6. Загряваме фурната до 200 градуса. Поставяме ябълките в тиган за пържене. Разтопяваме 1 супена лъжица масло с масло в голям тиган. Запържваме свинското филе от всички страни около 5 минути общо и изваждаме. Запържваме разрязаните на половина ябълки в мазнината и добавяме сайдера и 1/2 чаша вода. Оставяме да заври. Сваляме от котлона и изваждаме ябълките настрани и си отделяме половината от соса.
6. Слагаме свинското в тавичка и доливаме от половината от соса. Покриваме с фолио и печем около 1 час. След това сваляме фолиото и печем още 15 мин. Може да намажем месото с масло докато се пече и да поливаме със соса.
7. Изсипваме втората половина от соса в тигана, добавяме гъбите и пилешкия бульон, оставяме да се сгъсти. Добавяме масло на вкус, сол и черен пипер. Прецеждаме през цедка. Нарязваме месото и сервираме със сос и ябълките.