Продукти
-
1
ч.л.
сол
-
2
с.л.
зехтин
-
1
ч.л.
червен пипер
-
1
ч.л.
черен пипер
-
5
скилидки
чесън
-
1
лимон
-
1
ч.л.
мащерка
-
1
пиле
, около 1-1,5 кг
Начин на приготвяне
- Кипнете вода и сложете в нея за 5 минути един цял голям лимон.
- Счукайте в хаванче 2 скилидки чесън и добавете към тях зехтина, мащерката, солта, черния и червен пипер.
- Разбъркайте сместа с подправките и с нея намажете пилето отвън.
- Посолете пилето отвътре със сол и черен пипер и добавете горещия лимон, но преди това го продупчете няколко пъти с нож. Добавете във вътрешността на птицата и 3-4 скилидки чесън.
- Изберете подходяща тавичка, малко по-дълбока, и в нея сложете хартия за печене.
- Пуснете фурната само на горен грил с вентилатор или, ако нямате вентилатор, само на горен грил.
- Печете пилето за 1 час в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Печете 45 минути с обърнати надолу гърди а в последните 15 минути го обърнете. Това се прави за да не станат сухи гърдите, които се нуждаят от по-малко време, за да се сготвят.