Печено пиле на фурна с ароматни подправки

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 5 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 пиле
    , около 1-1,5 кг

Начин на приготвяне

  1. Кипнете вода и сложете в нея за 5 минути един цял голям лимон. 
  2. Счукайте в хаванче 2 скилидки чесън и добавете към тях зехтина, мащерката, солта, черния и червен пипер. 
  3. Разбъркайте сместа с подправките и с нея намажете пилето отвън. 
  4. Посолете пилето отвътре със сол и черен пипер и добавете горещия лимон, но преди това го продупчете няколко пъти с нож. Добавете във вътрешността на птицата и 3-4 скилидки чесън. 
  5. Изберете подходяща тавичка, малко по-дълбока, и в нея сложете хартия за печене. 
  6. Пуснете фурната само на горен грил с вентилатор или, ако нямате вентилатор, само на горен грил.
  7. Печете пилето за 1 час в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Печете 45 минути с обърнати надолу гърди а в последните 15 минути го обърнете. Това се прави за да не станат сухи гърдите, които се нуждаят от по-малко време, за да се сготвят.