Печена ципура с билки

Продукти

  • 1,5 връзка магданоз
    , пресен
  • 8 клонки мащерка
    , прясна
  • 8 клонки майоран
    , пресен
  • 2 стръка дафинов лист
  • 650 г ципура
    ,почистена
  • 5 зърна черен пипер
  • 2 зърна карамфил
  • 5 листа чай
    , градински
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 50 мл бяло вино
    , сухо
  • 30 г краве масло
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • 50 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Почистваме добре рибата. Измиваме и подсушаваме.
  2. Намазваме рибата със зехтин от всички страни и я слагаме в широк съд.
  3. Нарязваме на дребно мащерката, майорана, градинския чай и магданоза. Поръсваме рибата с подправките, добавяме дафиновите листа, зърната черен пипер и карамфила. 
  4. Покриваме съда и го оставяме за поне 1-2 часа в хладилник.
  5. Изваждаме рибата и я овалваме в брашно. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус.
  6. В голям тиган загряваме малко зехтин и запържваме рибата от двете страни на умерен огън, до златисто кафяв цвят.
  7. Поставяме рибата и останалата от пърженето мазнина в подходящ съд за печене. Добавяме виното, което трябва само да покрива дъното на съда. Разпределяме маслото на малки парченца върху рибата.
  8. Печем около 20-30 минути, след което изваждаме внимателно рибата и я поставяме в чиния за сервиране.
  9. Поръсваме с малко сос от печеното, лимонов сок и магданоз.