Печена гъска

Продукти

  • черен пипер
  • сол
  • 1 гъска около (4 кг)
  • за плънката:
  • сол
  • 1 ч.л. див пелин
  • 1 ч.л. майоран сушен
  • 1 ч.л. ким смлян
  • 300 г наденички печени
  • 40 г свинска мас
  • 2 скилидки чесън
  • 500 г бяло зеле
  • черен пипер
  • 250 мл бяло вино
  • 4 ябълки
  • 400 мл бульон пилешки
  • 0,2 с.л. хвойна счукани плодове
  • 250 г кестени (от консерва)
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. захар

Време: 3 ч. и 50
Ниво: средно

Large pechena gaska

Начин на приготвяне

  1. Почистваме добре гъската, измиваме и подсушаваме. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер.
  2. Почистваме и нарязваме на ситно зелето, добавяме нарязания на ситно чесън, маста и задушаваме с подправките и нарязаните печени наденички. Нарязваме на ситно обелените ябълки и ги добавяме към зелето. Оставяме сместа да изстине. Пълним с нея гъската и зашиваме с конец. Там където е необходимо си помагаме с клечки за зъби.
  3. Слагаме гъската с гърдите надолу върху скара, в напълнена с малко вода тава на най-ниската степен на фурната. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около три часа и половина. По време на печенето е необходимо да пробождаме местото на гъската, за да може мазнината да се отдели по-добре. Поливаме със смес от пилешкия бульон и виното и хвойната по време на печенето. След час и половина обръщаме гъската с гърдите нагоре.
  4. След като гъската е изпечена, разделяме на порции и оставяме на топло. Разреждаме отделения бульон от гъската с малко вода, слагаме го да заври и отделяме мазнината. Добавяме малко майоран, сол и пипер.
  5. Изцеждаме кестените и ги подсушаваме. Загряваме малко олио в тиган и поръсваме равномерно със захар, и оставяме да се карамелизира. Добавяме кестените и ги разбъркваме добре. Добавяме бульона и ги задушаваме за 5 минути.