Продукти
-
черен пипер
-
сол
-
1
гъска
около (4 кг)
- за плънката:
-
сол
-
1
ч.л.
див пелин
-
1
ч.л.
майоран
сушен
-
1
ч.л.
ким
смлян
-
300
г
наденички
печени
-
40
г
свинска мас
-
2
скилидки
чесън
-
500
г
бяло зеле
-
черен пипер
-
250
мл
бяло вино
-
4
ябълки
-
400
мл
бульон
пилешки
-
0,2
с.л.
хвойна
счукани плодове
-
250
г
кестени
(от консерва)
-
1
с.л.
олио
-
1
с.л.
захар
Начин на приготвяне
- Почистваме добре гъската, измиваме и подсушаваме. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер.
- Почистваме и нарязваме на ситно зелето, добавяме нарязания на ситно чесън, маста и задушаваме с подправките и нарязаните печени наденички. Нарязваме на ситно обелените ябълки и ги добавяме към зелето. Оставяме сместа да изстине. Пълним с нея гъската и зашиваме с конец. Там където е необходимо си помагаме с клечки за зъби.
- Слагаме гъската с гърдите надолу върху скара, в напълнена с малко вода тава на най-ниската степен на фурната. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около три часа и половина. По време на печенето е необходимо да пробождаме местото на гъската, за да може мазнината да се отдели по-добре. Поливаме със смес от пилешкия бульон и виното и хвойната по време на печенето. След час и половина обръщаме гъската с гърдите нагоре.
- След като гъската е изпечена, разделяме на порции и оставяме на топло. Разреждаме отделения бульон от гъската с малко вода, слагаме го да заври и отделяме мазнината. Добавяме малко майоран, сол и пипер.
- Изцеждаме кестените и ги подсушаваме. Загряваме малко олио в тиган и поръсваме равномерно със захар, и оставяме да се карамелизира. Добавяме кестените и ги разбъркваме добре. Добавяме бульона и ги задушаваме за 5 минути.