Продукти
-
6
глави
лук
, обелени
-
2
канелени пръчици
-
100
мл
зехтин
-
50
г
захар
, кафява
-
2
бр.
праз лук
-
2
стръка
целина
, нарязани
-
4
моркова
-
150
г
доматено пюре
-
1
стръка
розмарин
-
1
л
червено вино
-
1
л
бульон
, телешки
-
6
бр.
джолан
, агнешки
-
4
бр.
дафинов лист
-
за соса:
-
500
г
домати
, едро нарязани
-
250
г
захар
-
2
бр.
ябълки
, обелени и нарязани на кубчета
-
2
глави
лук
, ситно нарязани
-
150
мл
винен оцет
, бял
-
100
г
стафиди
-
2
г
чили
, на прах
-
1
ч.л.
синапени семена
, черни
-
1
ч.л.
горчица
, на прах
-
джинджифил
- около 2 см парче пресен джинджифил, обелено и ситно нарязано
-
2
ч.ч.
грозде
на зърна, разполовени и с отстранени семки
-
1
щипка
сол
|
Време: 3 ч. и 30
Ниво: средно
|
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната до 160 градуса. В дълбок съд сотираме в зехтин лука, морковите, праза, подправките (дафинов лист, розмарин, канела) и целината. Добавяме доматеното пюре и захарта. Готвим няколко минути, след което прибавяме бульона и виното. Оставяме да заври.
- Подправяме добре джоланите и в друг подходящ съд ги задушаваме в малко мазнина до златисто-кафяво. Преместваме месото в дълбок съд за печене и го заливаме със соса. Покриваме съда с алуминиево фолио и го поставяме във фурната.
- Печем ястието 3 часа, докато месото стане крехко и лесно се отделя от костта, след което го преместваме в съд за сервиране. (По желание, може да отцедим соса от печеното с помощта на цедка и го сервираме като допълнително блюдо).
- За соса: Поставяме ябълките, доматите, лука, захарта, оцета, стафидите и солта в голям съд. Покриваме и варим 30 минути, като периодично разбъркваме. Добавяме останалите продукти и готвим още 30 минути, като отново разбъркваме от време на време. Намаляме силата на огъня, така че сосът да остане да къкри, докато се сгъсти.
- Сервираме с месото полято със соса и по желание, гарнирано със задушени зеленчуци.
|