Продукти
-
50
г
масло
разтопено
-
200
мл
мляко
-
1
щипка
сол
-
1
пак.
ванилена захар
-
60
г
захар
-
1
пак.
мая
, суха
-
380
г
брашно
-
1
яйце
-
2
кг
сини сливи
Начин на приготвяне
- Слагаме пресятото брашно в голяма купа, заедно с маята и захарта, ванилията, солта, затопленото мляко с маслото, и яйцето. Омесваме добре тестото и го оставяме да втаса добре на топло (около 40 минути).
- Почистваме сливите от костилките и ги разделяме на две половини.
- Изваждаме втасалото тесто от купата и го омесваме добре върху набрашнена повърхност. Разстиламе го с размери 30х40 см. върху хартия за печене и го поставяме в тавичка.
- Нареждаме сливите нагоре с вътрешната страна, под формата на керемиди. Оставяме тестото да втаса още малко.
- Печем в загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути.
- След като извадим сладкиша, го оставяме да изстине и го поръсваме с малко пудра захар или сервираме с топка сладолед.