Патешко магре върху пюре от ябълки и батат със сос от чай и вишни

Продукти

  • 1 пак. чай
  • 1 с.л. мед
  • 100 г кафява захар
  • 180 г вишни
  • 2 ябълки жълти
  • 3 бр. батат картофи
  • 1 с.л. териаки сос
  • 800 мл сок от касис
  • 1 с.л. нишесте
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 патица

Време: 120 мин.
Ниво: средно

Large pateshko magre varhu pyure ot yabalki i batat sas sos ot chay i vishni

Начин на приготвяне

  1. Мариноваме патицата с териаки соса и няколко капки соев сос, и оставяме да отлежи около два часа в хладилник. По желание може да добавим и малко настъргана кора от портокал.
  2. Правим пюре от бататите и овкусяваме със сол и пипер на вкус. Преди готовност настъргваме ябълките, или правим пюре от тях, и го смесваме с картофеното. (Може да добавим и малко пюре от фене, ако обичате).
  3. Правим редукция на чай със сок от касис, прибавяме меда, соевия сос, вишните, кафявата захар и нишестето към края, и оставяме да се редуцира и сгъсти.
  4. Запичаме патицата, първо откъм кожата, и после от другата страна, така че леко да порозовее преди поднасяне, за да бъде сочна.
  5. След това аранжираме в чиния.

Съвет:

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).